Otok Žirje


Otok Žirje se smjestio na istočnoj jadranskoj obali, na području sjeverne dalmacije.

Sa svojih 12 nautičkih milja od kopna, najudaljeniji je stalno naseljeni otok u šibenskom arhipelagu.

Zbog blizine kornatskog otočja, Žirje se može slobodno smatrati njegovim prirodnim produžetkom. 

Udaljenost od kopna i njegova ugodna mediteranska klima čine ga idealnim mjestom za opuštajući odmor u svako doba godine!

Ovdje još uvijek možete, daleko od gradske vreve, osjetiti ugođaj mirnog i tradicionalnog otočkog života!

Prema narodnoj predaji, otok je dobio ime prema plodu jedine vrste zimzelenog hrasta ( Crnike )- Žiru, kojim je otok i danas dobrim dijelom pokriven. 

O povijesti Žirje i njegovom strateškom značenju svjedoće kasnoantičke utvrde iz VI. stoljeća iznad uvale Velika stupica ( u narodu znani kao dvori Ilirske kraljice Teute ), spremnici za vodu ( Gusterne ) iz istog razdoblja te ostaci franjevačkog samostana i nekoliko srednjovjekovnih sakralnih objekata.

Otok obiluje mnogim vrstama ljekovitog i aromatičnog bilja koji su temelj za pripremanje odličnog aperitiva- domače rakije travarice.

Osim uobičajenih mediteranskih kultura, kao svojevrstan raritet, na otoku se uspjela dobro udomaćiti i Zelena šliva, koja je time stekla status gotovo samorodne sorte- Žirajske zelene šljive!

Otok je prepun dražesnih uvala i djevičanskih plaža, borovih šuma i nepristupačnog krša- jedinstven u svojoj neponovljivosti.

Posebno impresivno je i podmorje oko otoka i okolnih hridi koji ronioce jednostavno očarava!

Ako imate vlastitu ronilačku opremu možete zaroniti u uvalu Koromašnja gdje vas na dubini od 40 metara čeka zaštićeni podmorski lokalitet- antički brodolom s teretom amfora.

Osim ribljeg bogatstva po kojem je žirjanski akvatorij od davnina poznat, unutrašnjost otoka je i bogato lovište ( zečevi, fazali, šljuke... ) što ga čini zanimljivim odredištem za lovni turizam!

Duž cijelog otoka su uređene i označene biciklističke staze kojima se lako može doći do većine uvala.

Biciklisti, bili oni rekreativci li profesionalci- već su prepoznali vrijednost ovih staza- poznato postaje godišnje natjecanje "Đir za Žir" na kojem svake godine u posljednjoj nedjelji mjeseca rujna sudjeluje sve veći broj natjecatelja iz različitih zemalja.

Tokom godine, Žirje je svakodnevno povezano sa kopnom trajektnim i brzobrodskim linijama iz luke Šibenik ( u zimskom periodu dva puta dnevno a u ljetnom četiri puta dnevno ). 

Na otoku postoji i solidna prometna infrastruktura ( asfaltne i makadamske ceste ) u dužini od preko 20 kilometara.

U dolaznoj luci Muna postoji i malena trgovina u kojoj se možete opskrbiti dnevno svježim kruhom i drugim osnovnim namirnicama.

Nezaobilazno mjesto druženja i razmjene informacija je i mjesni caffe bar "Riva" koji se također nalazi u brodskom pristaništu Muna.

Gastronomski ugođaj otoka upotpunjuju i četiri restorana ( Konobe ) u uvalama Muna, Mikavica, Koromašnja i Stupica sa bogatom ponudom domaćih specijaliteta, osobito svježe Žirjanske ribe.